Top
Bottom

Logo Dimos Kileler 600dbi

Αξιολόγηση Χρήστη: 3 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

Τι είναι φλάουτο;

Το φλάουτο ανήκει στην οικογένεια των ξύλινων πνευστών. Για να φτάσει στην σημερινή του μορφή πέρασε από διάφορες αλλαγές. Αρχικά το είδος αυτό φτιαχνόταν από οστά ζώων και το χρησιμοποιούσαν κυρίως κυνηγοί αλλά και σε πνευματικές τελετές. Αργότερα τα οστά ζώων αντικαταστάθηκαν από ξύλο και μπαμπού. Μέχρι τον μεσαίωνα ήταν απλά ένα μακρόστενο μουσικό όργανο που το κρατούσαν πλάγια δεξιά ή αριστερά ή και στην ευθεία. Γύρω στον 16ο αιώνα άρχισαν να αλλάζουν πολλά στην κατασκευή του φλάουτου. Μέχρι τότε το πνευστό αυτό όργανο ήταν μόνο ένα κομμάτι ενώ γύρω στο 1670 φτιάχτηκε σε τρία διαφορετικά κομμάτια τα οποία ενώνονται μεταξύ τους για να πάρει το σχήμα του φλάουτου. Οι τονικότητες έγιναν περισσότερες και σε κάθε χώρα και πόλη διαφορετικές. Οι κλίμακες που μπορούσε να καλύψει έγιναν πλέον τέσσερις γύρω στο 1775 την Ρε δίεση, Σι ύφεση, Σολ δίεση και Φα. Καθώς τα χρόνια περνούσαν οι κλίμακες γίνονταν ακόμα περισσότερες αλλά αυτό έκανε πιο δύσκολα τα πράγματα όσο αφορούσε τον ήχο. Ο Charles Nicholson  (1795-1837), Άγγλος φλαουτίστας παρουσίασε μεγαλύτερες τρύπες για καλύτερο ήχο. Αυτός όμως που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική μορφή του φλάουτου ήταν ο Theobald Boehm (1794- 1881) αφού δημιούργησε ένα μηχανισμό που έκανε πιο εύκολο το παίξιμο του φλάουτου αλλά και πιο ωραίο τον ήχο του. Μέχρι σήμερα το φλάουτο είναι πλέον γνωστό ως Boehm φλάουτο.

Ποιοι είδη φλαόυτου υπάρχουν και τι είδος μουσικής μπορείς να παίξεις με ένα φλάουτο;

Τα είδη φλάουτου που χρησιμοποιούνται και που εξελιχτήκαν στην Ευρωπαϊκή Δυτική μουσική είναι πολλά για παράδειγμα το φλάουτο σοπράνο, Άλτο, μπάσο, τενόρο που είναι γνωστό και ως ‘flute d’amore’ και άλλα . Το κάθε ένα είναι ξεχωριστό σε ήχο άλλα με πιο λεπτό, γλυκό ήχο και άλλα με πιο βαρύ, δυνατό ήχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θυμίζει φλάουτο. Κάθε είδος καλύπτει διαφορετικές εκτάσεις και αυτό ήταν και είναι θετικό στην δημιουργία και σύνθεση μουσικών έργων. Το σημερινό φλάουτο μπορεί να εκτελέσει διαφορετικά είδη μουσικής. Χρησιμοποιείτε κυρίως σε συμφωνικές ορχήστρες κλασικής μουσικής. Είναι ένα κλασικό όργανο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα και σε ροκ μουσική. Όσο αφορά τη τζαζ, μουσική συνθέτες αλλά και τζαζ μουσικοί έχουν χρησιμοποιήσει το φλάουτο σαν πνευστό αφού μπορεί να φτάσει ψηλά σε τονικότητες κάτι που δεν μπορούν να φτάσουν άλλα πνευστά.

Από ποιά ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μαθήματα φλάουτου;

Για να ξεκινήσει κάποιος μαθήματα φλάουτου πρέπει να έχει ώριμο διάφραγμα για να μπορεί να εξασκήσει την τεχνική αναπνοών που παίζει κύριο ρόλο στην εκμάθηση του φλάουτου. Επίσης ο σπουδαστής πρέπει να είναι σε ηλικία που να κατανοεί τα βασικά για την σωστή τοποθέτηση και στησίματος τόσο του σώματος, του στόματος, των χειλιών ή ακόμα και της γλώσσας. Βλέπετε όλα παίζουν σημαντικό ρόλο. Συνήθως αυτό είναι εφικτό όταν ο σπουδαστής είναι 9 ή 10 ετών. Τα μαθήματα ξεκινούν όπως σε όλα σχεδόν τα μουσικά όργανα με την εκμάθηση των νότων, των αξιών και μικρών εύκολων μουσικών κομματιών. Προτείνεται όπως ένα παιδί το οποίο δυσκολεύεται να ξεκινήσει την εκμάθηση φλάουτου όπως ξεκινήσει μαθήματα πιάνου για περίπου 6 – 12 μήνες.

Πόσα μαθήματα χρειάζονται για να μάθει κάποιος να παίζει φλάουτο;

Το φλάουτο είναι ένα εξειδικευμένο και ιδιαίτερο όργανο. Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα μουσικά όργανα για να μάθεις να παίζεις χρειάζεται μελέτη και χρόνο. Η όλη εξέλιξή του σπουδαστή εξαρτάται αποκλειστικά από τον ίδιο. Το ενδιαφέρον, οι ώρες μελέτης και γενικά η αγάπη του για το φλάουτο είναι στοιχεία που αν συνδυαστούν μπορούν σε μικρό χρονικό διάστημα και με την σωστή καθοδήγηση να εκτελέσει απλά μουσικά κομμάτια από τον πρώτο κιόλας χρόνο σπουδής.

Ποιές είναι οι μέρες και ώρες διασκαλίας του φλάουτου;

Όπως όλα τα μαθήματα εκμάθησης μουσικού οργάνου έτσι και το μάθημα του φλάουτου είναι ατομικό. Δηλαδή τα μαθήματα διεξάγονται με τον μαθητή και τον καθηγητή μόνο. Αυτό δίνει την δυνατότητα στον καθηγητή να δίνει όλη του την προσοχή στον μαθητή για το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Η διάρκεια του μαθήματος ποικίλει αναλόγως του επιπέδου του μαθητή. Από την στιγμή που τα μαθήματα  είναι ατομικά υπάρχει ελαστικότητα στο ως προς την ημέρα και την ώρα κατά την οποία θα διεξάγεται το μάθημα. Οι ακριβείς ημέρες και ώρες  αποφασίζονται από κοινού μαζί με τον σπουδαστή πριν την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους. Με την πάροδο του χρόνου και καθώς ο μαθητής εξελίσσεται είναι δυνατόν η καθιέρωση έξτρα ωρών διδασκαλίας με άλλους μαθητές άλλων μουσικών οργάνων για την δημιουργία μικρών ορχηστρών ως απώτερο στόχο την εξοικείωση και την συνύπαρξη τους και με άλλα μουσικά όργανα. 

Ποιοι είναι οι πιο διάσημοι φλαουτίστες;

Πολύ γνωστοί φλαουτίστες είναι ο Julius Baker, Jeanne Baxtresser, Lori Bell, William Bennett, Michel Debost, Geoffrey Gilbert. Γενικά αποδεκτό ως ο καλύτερος όλων των εποχών είναι ο Ιρλανδός  Matt Molloy!

 

 


Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

kdap banner

Με αρμοδιότητες που «εκτείνονται» από τον ευαίσθητο τομέα της κοινωνικής πολιτικής μέχρι το φιλόδοξο τομέα των αναπτυξιακών προγραμμάτων, η Κοινωφελής Επιχείρηση αποτελεί ένα από τα πιο χρήσιμα «εργαλεία» του Δήμου μας.

Follow Us